Νίκος Οικονομίδης

Βιογραφικό

μουσικός – συνθέτης – στιχουργός – ερευνητής

Γέννημα των μικρών Κυκλάδων, με καταγωγή από την Σχοινούσσα, ο Νίκος Οικονομίδης ανήκει σε μια μουσική οικογένεια με παππού και πατέρα γνωστούς βιολάτορες, οι οποίοι τον οδήγησαν, κατά τα πρώτα του βήματα στην παραδοσιακή μουσική.
Μεγάλο σχολείο υπήρξαν τα πανηγύρια και τα λαϊκά γλέντια των Κυκλάδων, μέσω των οποίων μυήθηκε στο παραδοσιακό ύφος.
Πρώτο δάσκαλο του είχε τον Γιώργο Μαριολά. Στη συνέχεια, με προτροπή του Διονύση Σαββόπουλου, συνέχισε τις σπουδές του στο κλασσικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών με την Ισμήνη Χρυσοχόου – Κάρτερ και στο έθνικό ωδείο με τον Κώστα Σέτα.
Σε ηλικία μόλις 15 ετών, ξεκίνησε την πρώτη του επαγγελματική συνεργασία, παίζοντας βιολί στο συγκρότημα της Δώρας Στράτου και συμμετείχε μαζί της στις καταγραφές δημοτικής μουσικής από όλη την Ελλάδα.
Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδιστές του παραδοσιακού χόρου και με πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές της σύγχρονης μουσικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Δόμνα σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη, Ξανθίππη Καραθανάση, Πάνο Γαβαλά, Βαγγέλη Περπινιάδη, Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Μαρίζα Κωχ, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Νίκο Παπάζογλου, Παντελή θαλασσινό και τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την σύντροφό του Κυριακή Σπανού.
Τη δεκαετία του ’90 μαζί με τους Νίκο Φιλιππίδη, Κώστα Φιλιππίδη, Γιώργο Γευγελή, Χρήστο Κωνσταντίνου και Θανάση Σοφρά, συγκροτούν το μουσικό σχήμα ¨Ακρίτες¨ με το οποίο πραγματοποιούν πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγχρόνως, ηχογραφούν, σε δίσκους παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα. Σπουδαίος καρπός αυτής της συνεργασίας είναι τα τραγούδια της Μακεδονίας, τα οποία ερμήνευσε η Ξανθίππη Καραθανάση, και έτυχε της βράβευσης από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο Νίκος Οικονομίδης έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και του απενεμήθη το Γ΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής ¨Sharg Taronalari¨(μελωδίες της Ανατολής ) το οποίο διοργανώνεται στην Σαμαρκάνδη του Ουζπεκιστάν, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική στον “University of Southern Main”, στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών του υπουργείου Αιγαίου και του U.S.M.
Σε συνεργασία με την World Music, έχει παρουσιάσει το μουσικό έργο του σε κεντρικά θέατρα της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και της Βοστώνης.
Έχει ιδρύσει την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία ¨OIKONOMIDIS MUSIC¨, σε μια προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης της νησιωτικής, κυρίως, μουσικής παράδοσης. Προς τούτο, έχει κυκλοφορήσει μία σειρά από δίσκους με κεντρικό θέμα “θαλασσινά περάσματα”: Πέρασμα στα Κύθηρα, Πέρασμα στην Αμοργό, Πέρασμα στην Κίμωλο, Πέρασμα στη Χίο, Ανατολικά του Αιγαίου κ.α.
Επίσης έχει κυκλοφορήσει σε δίσκους χορευτικά τραγούδια σε δική του μουσική και στίχους: Αρχόντισσα του λιμανιού, Χορός στα κύματα, Αντικέρι, Αγάπη και θάλασσα, Όταν ακούω το βιολί , Η Γιωργούλα από το Κουφονήσι , Ρόδινα ακρογιαλιά, Λίγα σπίτια στο λιμάνι, Θέλω να βλέπω τα καράβια κ.α. Πολλά από αυτά τα τραγούδια έγιναν πανελλήνιες επιτυχίες και χορεύονται εδώ και 35 χρόνια σε όλες τις χορευτικές εκδηλώσεις.
Στην πιο πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο ¨ Τα Μικρασιάτικα του Αιγαίου Νο1¨, γίνεται προσπάθεια ανάδειξης της Μικρασιατικής μουσικής επίδρασης στην μουσική και τους χορούς των Κυκλάδων.